Statiunea Pucioasa
Statiunea Pucioasa reprezinta un interesant punct de pornire pentru vizitarea mai multor obiective turistice majore, asa cum sunt Vechea Cetate de Scaun de la Târgoviste, Valea Prahovei, Brasov, Bran, etc.
Serile Pucioasei sunt atât de calme, odihnitoare şi plăcute, încât în acest orăşel balnear, oriunde ţi-ai îndrepta paşii găseşti o oază de linişte pentru meditaţie şi reflecţii. Pe esplanada care te conduce din centrul oraşului în piaţă, lampadarele şi ghirlandele de becuri multicolore.
Indicatiile terapeutice specifice statiunii Pucioasa:
- afectiuni reumatismale degenerative abarticulare, inflamatorii, post-traumatice si - postoperatorii ale aparatului locomotor;
- afectiuni respiratorii;
- afectiuni ORL;
- afectiuni dermatologice.
De asemeni, aici sunt tratate cu bune rezultate boli de nutritie, de metabolism si afectiuni specifice unor boli profesionale.
În anul 1930, Pucioasa a fost declarată oraş-staţiune balneară prin Decretul regal Nr. 9431 /07.12.1929, publicat în Monitorul Oficial Nr. 274/1929. Prin Hotărârea Guvernului României nr. 510/24.07.1999, oraşul Pucioasa a fost atestat ca STAŢIUNE TURISTICĂ DE INTERES NAŢIONAL.
Obiective de vizitare
Parcul Independentei - opera veteranilor din războiul de la 1877 - 1878, avand la intrarea lui Monumentul Eroilor Neamului, operă a sculptorului Liviu Brezeanu. Nu întâmplător în anul 1927 s-a serbat în acest loc, semicentenarul cuceririi independenţei de stat a României.
Daca ieşiţi pe una din cele patru porţi ale parcului, în strada Fântânelor, care vă oferă deschiderea Văii Ialomiţa către Muntele Leaota, cu podul rutier şi de cale ferată Bucureşti - Pietroşiţa, până să traversăm podul, imediat la dreapta, se poate admira Barajul şi lacul de acumulare, iar la cca. 1 km, Debarcaderul. Dacă traversăm podul, găsim amenajată aici o păstrăvarie. În faţă, Dealul Spătărelul - Mitropolie, la poalele acestuia a existat "Sursa", amenajată în locul de unde ţâşnesc izvoarele de sulf şi iod.
Parcul din orasul nostru este un sistem ecologic prin care respiră populaţia aşezării, se recreează şi îşi consumă în mod plăcut timpul liber.
Muzeul de Etnografie - amatorii de cunoaştere a comorilor satului românesc de odinioară se pot opri, vizavi de "Casa Portugheză", la Muzeul de Etnografie al oraşului, adăpostit într-o casă veche de două veacuri, tot a Dobreştilor „Casa Dobrescu”.
Program:
Miercuri – Duminicã: 9 – 17, cu exceptia primului si al treilea week-end din luna, cand muzeul este inchis. În zilele de luni si marti, dupa fiecare week-end liber, muzeul va fi deschis.
Grupurile de peste 10 persoane beneficiaza de ghidaj in limba romana.
Tarif: 3 lei pt grupuri si 7 lei individual.
Cetatea Sfanta Noul Ierusalim - asezamant cu o arhitectura originala, construit de artistii plastici sotii Zidaru. Grădina acestei biserici este un spaţiu impunător, prin porţile de lemn ce acoperă aproape în totalitate ceea ce se află dincolo de ele.
Lacul de acumulare Pucioasa - situat pe râul Ialomita, cu o suprafata de 91 ha, situat la o altitudine de 418 m.
In judetul Dambovita exista numeroase posibilitati de agrement pentru turisti: excursii in masivul Bucegi, vizitarea monumentelor istorice, arheologice si religioase din imprejurimi.
Palatul Brancovenesc de la Potlogi - Palat in stil brancovenesc, construit de Constantin Brancoveanu in 1698, pe locul unei curti boieresti, fatada orientata spre un helesteu, astazi secat, are o dubla loggie. Pe fatada opusa, spre curte, compozitia este dominata de foisorul cu scara exterioara, asemeni celui de la Mogosoaia. Decoratia palatului cuprindea motive florale de inspiratie persana, care se aseamana cu unele prezente la Mogosoaia in foisor, la biserica Coltei in exterior, in varianta de la Potlogi, ele sunt realizate in stuc.
Complexul Muzeal Curtea Domneasca de la Targoviste, resedinta domneasca a lui Mircea Cel Batran (1394) singura capitala a Tarii romanesti (1431) unde au domnit personalitati importante ale vremii, printre care amintim pe bravul domnitor Vlad Tepes, cunoscutul erou al novelei lui Bram Sthoker Dacula, complexul continand si celebrul Turn al Chindiei.
Mai pot fi vizitate ruinele conacului Vacaresti, Biserica Stela, Biserica Andronesti, Muzeul de arheologie, Muzeul scriitorilor, Muzeul tiparului si al cartii vechi,Manastirea Dealu si Manastirea Viforata, spre Cetatuia Negru Voda, spre Namaiesti, schitul Cota 1000.
Judetul Dambovita constituie o zona turistica de mare interes datorita numeroaselor vestigii ale trecutului istoric, a unor monumente de arta de o valoare considerabila, carora li se adauga pitorescul vailor Dambovitei si Ialomitei, cu numeroasele forme carstice (Pestera Ialomicioara, Cheile Zanoagei, Cheile Tatarului, etc.) si frumusetea masivelor Leaota si Bucegi. De asemenea, statiunea balneoclimaterica Pucioasa atrage ea insasi numerosi turisti la odihna si tratament.
Monumente istorice
Monumentul inchinat Eroilor Orasului Pucioasa cazuti in Primul Razboi Mondial pentru reintregirea neamului, din anii 1916 - 1918
Cinstirea memoriei eroilor cazuti pe front s-a facut prin ridicarea in centrul orasului, la intersectia strazii Republicii cu strada Fantanelor, a unui monument, inaugurat la 16 noiembrie 1925.
Realizat in parcul orasului, el este modest ca arhitectura si ca opera sculpturala. Pe latura de sud a unei zidarii in forma de cerc, cu diametrul de 4 metri si inaltimea de 0,60 metri se ridica, din piatra de rau fasonata, in forma de trunchi de con, cu inaltimea de 4 metri, soclul monumentului propriu-zis. Deasupra acestui postament se afla
soldatul, simbol al eroismului si jertfei supreme a celor care au realizat Romania Mare.
Este turnat din bronz si are inaltimea de 2 metri.
Inaugurarea monumentului s-a facut printr -o ceremonie, cu sfintirea acestuia de catre un sobor de preoti si cu participarea masiva a veteranilor de razboi, vaduvelor, invalizilor, orfanilor, cetatenilor si scolarilor.
TROITA - MONUMENT din cartierul GLODENI - VALE
In perioada anilor 1925 - 1950 asezarile Glodeni - Vale, Podurile de Jos (Zarafoaia) si Malurile erau incadrate administrativ in comuna Zarafoaia. Ele apartin astazi orasului Pucioasa.
Troita de la Glodeni Vale este lucrata in lemn si a fost renovata in anul 2004 de preotii Lica Liviu Bogdan si Daniel Mircea Banu.
TROITA - MONUMENT cartier Diaconesti, Pucioasa
Aceasta troita, inchinata eroilor din satele Diaconesti, Miculesti, este din lemn, asezata pe o fundatie fasonata, fiind ridicata la initiativa invatatorului Diaconescu Octavian.